Nacházíte se zde: Úvod O nás Články Začlenění hendikepovaných na pracovní trh je výhrou pro všechny, shodli se účastníci panelové diskuze

Začlenění hendikepovaných na pracovní trh je výhrou pro všechny, shodli se účastníci panelové diskuze

IKEA a nezisková organizace Fosa hostily 13. března panelovou diskuzi na téma rovných příležitostí při zaměstnávání lidí se zdravotním hendikepem. V rezidenci primátora hlavního města Prahy diskutovali zástupci neziskových organizací, státní správy, zaměstnavatelů i zaměstnanců. Shodli se, že výhrou pro všechny strany je začlenění hendikepovaných na otevřený trh práce.
Výrazně k němu pomáhá spolupráce s příslušnými neziskovými organizacemi. „Z běžné inzerce zaměstnance s hendikepem prakticky neseženeme,“ podělil se o zkušenost Ladislav Onderka z oddělení People and Culture IKEA Česká republika. Ariunzaya Tsevelnyam reprezentující značku Zara vyzdvihla, že neziskové organizace mají řadu svých klientů, které dobře znají, a mohou tak vhodné uchazeče o zaměstnání doporučit a obě strany propojit.

„I mně osobně se osvědčilo hledat práci spíše přes neziskové organizace než přes pracovní portály,“ řekl Jan Szunyog, který v diskuzi zastupoval zaměstnance s hendikepem a nyní pracuje v IKEA jako recepční.

„Kdokoliv by se chtěl o zaměstnávání lidí s hendikepem dozvědět více nebo potřeboval podporu, může se obrátit nejen na Fosu, ale také například na Rytmus, Fokus, Green Doors a další. Služeb, které podporují zaměstnávání hendikepovaných, jsou desítky po celém Česku,“ vyzvala zaměstnavatele Lucie Sedláčková, předsedkyně Asociace pro otevřený trh práce.

Kromě neziskových organizací mohou pomoci také poradci Úřadu práce. „Dokážou pomoci klientovi podle jeho individuálních potřeb. Velice se nám osvědčilo, pokud klienta s hendikepem doprovodí náš poradce i přímo na výběrové řízení,“ poradila Eva Adlerová z Úřadu práce.

Jedním z problémů, které musí hendikepovaní uchazeči o práci řešit, je nedostatečná nabídka kvalifikované práce. „Zaklepat na dveře svého vysněného zaměstnavatele je nejlepší věc, kterou člověk s hendikepem může udělat. Často je to nejlepší způsob, jak propojit nabídku a poptávku,“ poradila Hana Potměšilová z organizace Revenium.

Hendikepovaní uchazeči o zaměstnání musí překonávat i řadu dalších překážek. Jednou z nich může být i psychický blok. „Často se zapomíná na to, že viditelných diagnóz je pouze třetina. Zpravidla minimálně rok trvá, než se člověk se svým hendikepem smíří. Snažíme se pracovat i s příbuznými lidí s handicapem, kteří jim mohou hodně pomoci,“ zmínila Lucie Sedláčková.

Situaci nevylepšuje ani často problematické přiznávání statusu OZP. „Mnoho hendikepovaných lidí nemá přiznaný status. Potřebujeme překračovat škatulky, věnovat se i lidem, který nemají status, ale reálně hendikep mají,“ uvedl Tomáš Ervín Dombrovský z Alma Career, společnosti, která provozuje např. portál Jobs.cz.

„Po mozkové příhodě jsem byl deset let doma. Pak jsem začal pracovat za pomoci asistenta nejprve v kavárně. Najednou jsem zjistil, že se cítím mnohem lépe, když se musím každý den zvednout a něco dělat, než když jsem jen doma čekal na sociální dávky,“ přidal vlastní zkušenost Jan Szunyog.

Klíčové je i kvalitní zaškolení zaměstnanců s hendikepem. „Člověk s hendikepem potřebuje nejen uzpůsobit podmínky na pracovišti, ale potřebuje pomoci více i se zapracováním. Dobře funguje, pokud má k sobě asistenta, a to i po dobu několika měsíců,“ upozornil Tomáš Ervín Dombrovský.

„Museli jsme nejprve zrevidovat všechna naše pracoviště a vyškolit lídry, jak mají s hendikepovanými kolegy spolupracovat. Až pak jsme byli připraveni,“ dodal Ladislav Onderka z IKEA.

V diskuzi zaznělo i několik chystaných kroků, které mají snazšímu zaměstnávání lidi s hendikepem pomoci. Generální ředitel Úřadu práce Daniel Krištof zmínil centra v krajských městech, která budou pomáhat právě i lidem se zdravotním hendikepem, poskytovat jim poradenství a různé kurzy.

Jana Majerová z Ministerstva práce a sociálních věcí představila plány pro chystaný web karierabezbarier.cz. V blízké době nabídne dobré příklady z praxe, legislativní souvislosti v přehledné formě, formuláře i tematické podcasty.

“Zvýšený zájem zaměstnavatelů o problematiku zaměstnávání lidí s postižením vede k úvaze, že si snad stále více lidí v České republice začíná uvědomovat, že začlenění člověka s postižením na trh práce, nejlépe na otevřený trh práce, je nakonec velkou výhrou pro všechny," shrnula hlavní závěr panelové diskuze Jindřiška Kleknerová z organizace Fosa.

Začlenění hendikepovaných na pracovní trh je výhrou pro všechny, shodli se účastníci panelové diskuze

Zpět na přehled

Nahoru