Nacházíte se zde: Úvod O nás Články Rozšířili jsme službu Podpora samostatnosti

Rozšířili jsme službu Podpora samostatnosti

V návaznosti na projekt Transformace jsme rozšířili naši základní síťovou kapacitu služby na 44 míst. Aktuálně tedy můžeme pomoci více klientům žít soběstačně. Vlastně tak, jak chce žít každý z nás. Ve svém přirozeném prostředí a bez pomoci druhých.
Rozšířili jsme službu Podpora samostatnosti

V roce 2021 jsme vstoupili do Evropského projektu s názvem "Transformace systému péče o Pražany", který měl za cíl pomoci lidem s mentálním postižením vrátit se do Prahy, kde žili před tím, než byli řízeně umisťováni do institucionalizačních zařízení (velkokapacitních ústavů), které byly vystaveny ve vyloučených okrajových částí měst. 

Jelikož již dlouhodobě poskytujeme sociální službu nazývanou Podpora samostatnosti a máme bohaté zkušenosti s touto problematikou, rozhodli jsme se v myšlence tohoto projektu pokračovat. Zažádali jsme o rozšíření naší základní síťové kapacity, personálně a administrativně jsme ji zaštítili a docíli jsme tak zvýšení kapacity až na 44 míst pro lidi, kteří tuto službu mohou využívat. Byl to dlouhý a složitý proces, ale jsme velice rádi, že se podařil.

Ústavní zařízení není prostředí, kde by kdokoliv z nás chtěl kdy žít. Pro funkční celek takového pobytového domu je běžné nabourávání osobního prostoru, někdy i práv. Člověk tak přichází o svoji vůli rozhodovat se, fyzicky potřebnou činnost vykonat, vnímat svoji intimitu a společenské standardy. Potírají se rozdíly v tom, co děláme "doma" a co před cizími, necháme systém režimního domu udělat rozhodnutí a činnosti za nás. Návyky, které jsou pro nás, co žijeme "ve svém" automatické, v takovémto zařízení mizí. A to bez ohledu na to, zda máme, či nemáme nějaké postižení. 

Bohužel, práce v tomto ohledu se našim sociálním pracovníkům značně komplikuje, jelikož přeučit zaryté zvyky je mnohem náročnější. Navázat v rozvíjení dovedostí, se špatně naučenými sociálními principy je mnohem obtížnější. Každopádně pokroky směrem k větší soběstačnosti a svobodě naši klienti dělají. Konkrétně se jedná o oblasti samostatného bydlení, hospodaření, nakupování, cestování, přátelských i jiných vztahů, sexuality, plánování volného času apod.

 

Článek připravila: Veronika Floreová, DiS.

Fotograf: Petr Chodura

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru