Nacházíte se zde: Úvod O nás Články Mára Holeček se stal naším novým patronem

Mára Holeček se stal naším novým patronem

Máme tu čest a obrovskou radost přivítat v našem týmu patronů odvážného a úspěšného českého horolezce Marka Holečka.

Maara je známý nejen jako dobrodruh v lezení alpským stylem, ale je to také objevitel nových cest směrem k nebi. Horal, věčný cestovatel, filmový dokumentarista a spisovatel.

Pokud máte rádi syrové dobrodružství vyprávěné přirozenou autentickou formou se smyslem pro humor Maarovi vlastním, pak vám doporučujeme jeho novou, čtvrtou knihu, kterou Maara nazval "Dotknout se duše".

A teď něco ke sportovním úspěchům a jak praví Wikipedie:
Marek Mára Holeček (* 5. listopadu 1974 Praha) je jedním z nejúspěšnějších a nejzkušenějších horolezců současnosti, skalní lezec a pískař. Jako první Čech v historii získal hlavní cenu prestižního ocenění Piolet d'Or (tzv. Zlatý cepín)[1] za prvovýstup alpským stylem jihozápadní stěnou jedenácté nejvyšší hory světa - Gašebrum I.
Získal několik ocenění Výstupy roku ČHS a Horolezec roku.

Marek Holeček se zabývá objevováním nových výstupových směrů v nejvyšších horách světa. Leze od svých pěti let a podle svých slov se snaží vylézt vše, co vyrostlo od výše jednoho metru nad hladinou moře až po himálajské obry. Odmítá zažitou představu, že vrcholem veškerého horolezeckého snažení je dosažení co nejvyšší nadmořské výšky. Stejně důležitými se také staly obtížnost výstupu a styl, jakým se k vrcholu dostane. I přes rozdílné cíle, např. velké stěny, ledové a sněhové kopce nebo koktejl všeho dohromady – takzvané mixy, mají podle něj výpravy do hor společného jmenovatele: „Vyhledávat náročné lezecké terény v maximálním počtu dvou, nanejvýš tří lidí a nést s sebou akorát to, co naše záda unesou. A pokud štěstí dá své svolení, tak vznikne i nová cesta.“

Koneckonců na výčet všech ocenění, výstupů a výkonů mrkněte sami. To už by se nám sem nevešlo;)

Děkujeme Máro, že nad námi držíš patronát a těšíme se na společné přednášky.
Mára Holeček se stal naším novým patronem

Zpět na přehled

Nahoru