Nacházíte se zde: Úvod O nás Články Klienti od nás odcházejí způsobilejší a sebevědomější

Klienti od nás odcházejí způsobilejší a sebevědomější

"Mám radost v momentech, kdy klienta naučíme novou dovednost a ten od nás odchází jako jiný člověk. Často způsobilejší, sebevědomější a jistě lépe uplatnitelný na otevřeném trhu práce. To mi často “stačí”, naše práce mi pak znovu dává smysl."
Celý rozhovor si můžete přečíst také zde online.
Klienti od nás odcházejí způsobilejší a sebevědomější
Motto: „Aby lidé se znevýhodněním mohli žít běžným způsobem života a v normálním prostředí.“

„Klienti od nás odcházejí způsobilejší a sebevědomější“
Pražská organizace Fosa nabízí pomoc lidem se znevýhodněním, začlenit se do společnosti, prostřednictvím tří sociálních služeb. 
Kromě Osobní asistence a Podpory samostatnosti, poskytuje svým spoluobčanům také další specifickou službu, kterou je Podporované zaměstnávání. 
Paní Jindřiška Kleknerová, má na starost tým zkušených konzultantů v oblasti zaměstnanosti. V sociálních službách pracuje tři roky, předtím se věnovala více komerčně laděným věcem. To jí před padesátkou stále méně vyhovovalo a tak zkusila odpovědět na inzerát Fosy, která právě hledala asistenty do služby podporovaného zaměstnávání. Byla překvapena, že ji přijali, a s odhodláním se začala zaškolovat. V současnosti vede tým podporovaného zaměstnávání, školí se stále dál a svoji roli se snaží především zastávat s pokorou a zodpovědností ke klientovi.


Řekněte, co je náplní neziskové organizace Fosa a jak vlastně pomáhá?
Fosa poskytuje podporu v rámci tří sociálních služeb osobám se zdravotním znevýhodněním, seniorům, a v případě služby Podporované zaměstnávání i lidem se znevýhodněním sociálním.  

Od kdy pomáhá Fosa lidem na trhu práce?
Fosa poskytuje tuto službu více než 10 let, ale ještě dříve toto zastávala společnost Formika, ze které Fosa následně vznikla. 
 

Co taková pomoc zahrnuje?
Podpora v rámci služby Podporované zaměstnávání probíhá v řádů měsíců, tedy každému uživateli, se kterým podepíšeme smlouvu o spolupráci, se věnujeme poměrně dlouhý čas. V rámci prvních schůzek se zabýváme stanovením cílů naší spolupráce, vždy jsou tři stěžejní. Jde o podporu při hledání práce a její získání, pak o navýšení dovedností, které jsou v této oblasti potřeba a nakonec také stabilita nalezené práce. Kromě nalezení vhodné práce je pro nás zásadní navyšování dovedností, tedy například, aby si daný člověk uměl sestavit profesní životopis, dokázal úspěšně absolvovat pracovní pohovor nebo aby znak možné způsoby samotného hledání práce.

Je nějaký rozdíl mezi Fosou a klasickými pracovními agenturami?
Ano a velký. Fosa není agentura práce, naši konzultanti se nevěnují primárně vyhledávání pracovních pozic. Místo toho podporují uživatele služby v hledání práce, a to ideálně tak, aby po ukončení spolupráce už Fosu nepotřebovali. Aby, až se příště dostanou do situace, že budou hledat nebo potřebovat změnit práci, si už poradili samostatně. 

Kdo může využít vaše služby?
Služba je určena lidem od 18 do 65 let žijícím na území hl. m. Prahy, kteří nemohou získat nebo si udržet vhodné a stabilní pracovní uplatnění na otevřeném trhu práce z důvodu snížené úrovně dovedností k tomu potřebných. 

Co Vás, Jindřišku Kleknerovou, na vaší práci těší?
Vždy mě potěší jakýkoliv úspěch můj nebo mých kolegů. Když se loučíme s klientem, který má práci a je spokojen, často to má pozitivní dopad na jeho okolí a rodinu. A to mě potom opravdu těší. Zároveň mám radost v momentech, kdy klienta naučíme novou dovednost a ten od nás odchází jako jiný člověk. Často způsobilejší, sebevědomější a jistě lépe uplatnitelný na otevřeném trhu práce. To mi často “stačí”, naše práce mi pak znovu dává smysl. 

Jak se promítla doba covidová do praxe Fosy?
Nebezpečí nákazy nás přimělo pracovat v online režimu a zároveň k tomu vést i naše klienty. Internet je záchranou i pro naší sféru, i když osobní kontakt vždy bude přinášet něco navíc. Pokud bych měla být konkrétní a aktuální, tak tento týden se nám zrušilo 5 z 6 poskytovaných asistencí a vždy v tom sehrála roli pandemie. Máme několik nakažených klientů, zavřely se školky, tudíž jsou dvě klientky bez práce a jedna nemůže opustit své chráněné bydlení. Na nás jsou pak kladeny velké nároky na operativu a kreativitu, to třeba zase v oblasti náplně a hojnosti času, který věnujeme uživatelům služby. Je to náročné, ale díváme se na to tak, že všechny nově nabyté zkušenosti se nám i klientům mohou v budoucnu hodit. 

Měla byste nějaký zajímavý příběh z vaší praxe?
Máme spoustu zajímavých příběhů, mohu zmínit jeden z poslední doby. Je jím spolupráce s mladou ženou, která byla schopná uplatnit se v práci s počítačem, velmi dobře ovládala některé grafické programy. Jejím znevýhodněním bylo duševní onemocnění, které se projevovalo problémy v sociálních kontaktech a komunikaci. Po dlouhé době poskytovaných asistencí, je nyní slečna zaměstnaná jako grafik na zkrácený úvazek u jedné nadnárodní společnosti. Pracuje částečně z domova a daří se ji práci udržet. Naší podporu nyní nepotřebuje. 

Jak vás mohou lidé kontaktovat?
Jistě je dobré se podívat na naše stránky www.fosaops.org, kde je možné najít kontakty i na mé kolegy z Podpory samostatnosti a Osobní asistence, případně na kolegy z našeho Dobrovolnického nebo Vzdělávacího programu. Pokud by měl někdo zájem o více informací o Podporovaném zaměstnávání, pak je možné mi zavolat nebo napsat e-mail. Kontakty jsou: Jindřiška Kleknerová, tel: 775 350 116, e-mail: kleknerova@fosaops.org. Ráda zájemcům o službu poskytnu více informací. 
Odměnou všem ve Fose je, když se povede doprovodit klienta do práce a on se zde osamostatní. Často tak Fosa pozitivně zasáhne do jeho života nebo do života jeho rodiny.

Děkuji za rozhovor a ať se moc daří vám i vašim klientům.
Dana Foučková
 

Zpět na přehled

Nahoru